Sokol slaví 160 let od svého vzniku

Rok 2022 je pro SOKOL velice významným rokem. Přesně 16.2.2022 slaví tělovýchovná jednota SOKOL 160 let od svého vzniku a také letos uplyne 200 let od narození Jindřicha Fügnera (zakladatele), 160 let od vzniku prvního Tyršova tělocvičného názvosloví a 140 let od prvního sletu a průvodu Prahou. Proto vám budeme prezentovat několik osobností a událostí, abychom vám T.J. SOKOL přiblížili.

Před 160 lety se v Praze sešlo sedmdesát pět vážených mužů, aby založili nový tělovýchovný spolek Sokol. Žádného z nich tehdy ani ve snu nenapadlo, jak významný fenomén se právě rodí.

Tyrš, Fügner a jejich souputníci zdaleka nebyli prvními osvícenými vlastenci, kteří se rozhodli tužit svá těla. Až sokolům se ale podařilo vytvořit masovou organizaci, která měla za první republiky téměř milion členů, a i dnes působí zhruba v tisícovce obcí po celém Česku. Ustavující schůze Sokola se uskutečnila 16.února 1862 v pražské Panské ulici. Starostou byl zvolen Jindřich Fügner, místostarostou, jenž později zastával funkci náčelníka, Miroslav Tyrš. Známý pražský podnikatel a mecenáš Jindřich Fügner navrhl a zavedl tykání všech členů a oslovování „bratře“. Rovněž přišel jako první v červené blůze, jež se stala součástí sokolského stejnokroje. Cvičení v Sokole bylo zahájeno již v březnu 1862, členové spolku se ale zprvu museli spokojit s pronajatými prostorami. Po výpovědi z budovy v Ječné ulici v dubnu 1863 se Jindřich Fügner rozhodl zakoupit pro spolek parcelu, na které architekt Vojtěch Ignác Ullmann navrhl novorenesanční budovu první sokolovny. V prosinci 1863 byla tělocvična v dnešní Sokolské ulici uvedena do provozu a Jindřich Fügner uzavřel s výborem spolku nájemní smlouvu o každodenním užívání od 18 hodin do půlnoci. Po své smrti v roce 1865 pak Sokolu budovu odkázal.

zdroj: padochov.cz

Autor příspěvku: admin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.